DUURZAME MATERIALEN


Ongeveer 70% van onze totale uitstoot is afkomstig van grondstoffen die in onze producten worden gebruikt. Daarom doen we ons best om het aandeel van gerecyclede en duurzamere materialen te vergroten, zonder aan de kwaliteit van de producten te tornen.

KPIs

80%

gerecycleerde materialen tegen 2025

100%

duurzamer katoen tegen 2025

100%

gerecycleerde verpakking tegen 2025

Gerecycled Grondstoffen

Ons doel is dat 80% van de grondstoffen in onze producten tegen 2025 gerecycled wordt. Sinds we in januari 2021 onze eerste collectie van gerecycled nylon lanceerden, hebben we onze inspanningen versneld en een groot deel van onze bestaande en nieuwe collecties naar gerecyclede grondstoffen verlegd.

Maar liefst 60% van de nieuwe producten die in de loop van 2022 op de markt komen, zijn gemaakt van gedeeltelijk gerecycled polyester of polyamide. Deze grondstoffen worden vaak gemaakt van plastic afval van b.v. PET-flessen of oude visnetten, dat wordt omgesmolten en tot nieuwe vezels gesponnen.

We streven er ook naar om 100% van onze naadloze producten uit gerecyclede grondstoffen te laten bestaan en hebben al appr. 86%.

Duurzamer Katoen

We werken aan de vervanging van al het conventionele katoen door duurzamer katoen, waarvan de teelt een geringer milieu-effect heeft en de arbeidsomstandigheden beter zijn. Daarom hebben we ons ten doel gesteld om tegen 2025 alleen nog maar gerecycled, biologisch of BCI katoen te gebruiken.

BCI (Better Cotton Initiative) is een wereldwijde non-profit organisatie die katoenboeren opleidt in duurzame landbouwpraktijken en ervoor zorgt dat katoen wordt verbouwd met minder waterverbruik en pesticiden.

Biologisch katoen wordt geteeld zonder pesticiden en kunstmest, zodat de bodem, de lucht en het water vrij blijven van vervuiling.

Andre Duurzame Grondstoffen

Als onderdeel van ons duurzaamheidswerk onderzoeken we de mogelijkheid om alternatieve, duurzamere, materialen te gebruiken. We onderzoeken bijvoorbeeld vezels op bio-basis, die een veel geringer milieu-effect hebben dan vezels op basis van aardolie.

Vezels gemaakt van voedselafval zijn een interessant alternatief in deze categorie, omdat ze gemaakt zijn van bijproducten van b.v. koffie- of sinaasappelconsumptie. Omdat ze van afvalprodukten gemaakt zijn, is er geen extra winning van grondstoffen nodig om het textiel te maken, wat het milieu-effect ervan aanzienlijk vermindert.

Duurzame Verpakkingen en meer

Zorgvuldig zijn in grondstoffenkeuze heeft niet alleen betrekking op textiel, we zorgen ervoor dat alle grondstoffen en details in alle producten zorgvuldig gekozen worden. Daarom werken we voor onze sierstrippen met gevestigde merken als Coats, YKK, en SAB, omdat die volgens strenge milieunormen gecertificeerd zijn.

Onze polybags zijn ook gemaakt van 100% gerecycled plastic, onze hangtags van 100% gerecycled papier en in 2022 zijn we voor onze e-commerce tassen overgeschakeld op FSC-gecertificeerd papier om er zeker van te zijn dat ze het milieu zo min mogelijk belasten.